Geschiedenis

 

De Connemara pony heeft zijn oorsprong aan de westkust van Ierland. Hij heeft een schofthoogte tussen 1,28 en 1,48 m. Omwille van zijn grootte en zijn aangenaam temperament is hij erg geliefd als rijpony voor grotere kinderen en volwassenen.

 

Dit wereldbekende ponyras ontstond in een ruige bergachtige streek, Connemara genaamd. In deze ruwe omgeving aan de Ierse westkust heeft het ras robuustheid, atletisch vermogen en ongeëvenaarde springkwaliteiten ontwikkeld. De sporen van de Connemara pony gaan zo’n 2500 jaar terug, toen Keltische strijders hun valkgekleurde pony’s meebrachten naar het Ierse eiland en hen gebruikten om oorlogsmateriaal en rijtuigen te trekken langs stranden en riviervlakten in hun nieuwe thuisland.

 

De legende leert verder dat toen de Spaanse Armada in de 16e eeuw voor de kust van Connemara tot zinken kwam, de paarden van het schip naar de kust zwommen en zich vermengden met de inheemse pony’s die vrij in de bergen liepen. Ze moesten leven van de arme vegetatie en leren overleven in deze onherbergzame ruige omgeving waar één verkeerde pas fataal kon aflopen.

 

Vaak dreven de plaatselijke boeren de wilde pony’s uit de bergen bijeen om er enkele te vangen en te temmen. Meestal verkozen ze een merrie waarmee ze jaarlijks een veulen konden fokken. Dat kon verkocht worden en verschafte een inkomen voor voedsel voor de lange donkere winter.

 

De pony werd ook gebruikt om de kar te trekken en kon werken van zonsopgang tot zonsondergang onder extreem harde omstandigheden. Beladen met manden die "creels" genoemd werden, konden ze een zeer zware last dragen. Zo verplaatsten ze tonnen stenen om bruikbaar land te creëren. Zeewier dat werd gebruikt om het land vruchtbaarder te maken werd door de pony’s van op het strand aangevoerd. Ook droegen ze de turf die uit de moerasgronden werd gespit en gebruikt werd om te verwarmen en te koken.

 

Met hun sterke benen wisten de pony’s zich te redden in de drassige veengronden waar paarden van een ander type in problemen zouden komen.

 

Men probeerde de beste merries in Connemara te houden om al deze kwaliteiten bij hun veulens te behouden. De hengsten reisden langs de primitieve wegen tussen de dorpen. Ze dekten vele perries en legden heel wat mijlen af in één dag.

 

De plaatselijke rennen op het strand waren heel populair en de Connemara’s streden op gelijke voet tegen de grotere Ierse hunters en de volbloed.

 

De Connemara Pony Breeders Society werd in 1923 door de plaatselijke fokkers opgericht in Clifden, met de bedoeling het ras te behouden en te ontwikkelen.

 

Doorheen de jaren heeft de populariteit van het ras zich wereldwijd verspreid en werden stamboekverenigingen opgericht in 17 landen : Engeland, U.S.A., Australië, New Zeeland, Frankrijk, Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, België, Duitsland, Italië, Zuid-Afrika, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk en Canada.

 

(Gebaseerd op Maureen Loughman Abel’s artikel in het oktober 1995 nummer van "The western horse" ).

Clifden show

Ieder jaar heeft op de 3e donderdag van augustus, de mooiste voorstelling van de beste kwaliteit Connemara pony’s plaats in Clifden, een stadje in Connemara (Galway).

 

Sinds 1924 wordt de show georganiseerd door de CPBS en meer dan 400 pony’s komen vanuit alle hoeken van Ierland om aan dit unieke evenement deel te nemen.

 

Het is een overweldigende ontmoeting tussen Ieren en buitenlanders, bijgewoond door internationale verenigingen, fokkers van overzee en vrienden. Buitenlandse fokkers hebben de kans Ierse fokkers te ontmoeten en deel te nemen aan de opwindende sfeer waar pony’s worden beoordeeld en verkocht.

 

De beste exemplaren van het ras waaronder veulens, hengsten, jonge pony’s , fokmerries en natuurlijk ook bereden pony’s wedijveren met elkaar in meer dan 20 reeksen.

Raseigenschappen

  • De Connemara "staat op korte benen en over veel bodem".
  • Het pijpbeen is kort, stevig, recht en zuiver en heeft een omtrek van 18 tot 21 cm onder de knie. De romp is diep en compact, goed gebalanceerd met veel ruimte voor het hart.
  • De Connemara heeft goede schuine schouders, een goede halslengte en beweegt zich vrij met weinig knieaktie en verassend ruime passen. Hij heeft een stevig gebouwde lichaam en een bevallig ponyhoofd met een goed geprononceerde kaak en voldoende breedte tussen de grote vriendelijke ogen.
  • Sober in onderhoud heeft hij geen rijk dieet nodig om fit en gezond te blijven.
  • De meest voorkomende kleuren zijn grijs en valk, maar ook bruinen, zwarten, zwartbruinen, vossen, palomino’s en occasioneel een rouaan komen voor.
  • Zwarte vlekken worden aanvaard doch bont is niet toegestaan.
  • De Connemara is de grootste onder de ponyrassen met een hoogte variërend van 128 tot 152 cm en de meeste tussen 140 en 148 cm. Ze zijn pas volledig volgroeid op de leeftijd van 5 jaar en soms nog later, maar ze kunnen gemakkelijk een leeftijd van meer dan 30 jaar behalen.
  • De Connemara heeft van nature springkwaliteiten en zijn rechthoekige bouw maakt hem geschikt voor dressuur. Ze verslaan vaak paarden van 1.65m en meer door hun vasthoudendheid, hun kracht en hun intelligentie. Ze worden erkend voor hun veelzijdigheid, hun vriendelijk, gevoelig en gewillig karakter. Jumping, jacht, military, western, lange afstand rijden, mennen – Connemara’s doen het allemaal!
  • Ze zijn als pony te houden – als paard te gebruiken.