Sport

Joe de la Grivardry - Eventingfenomeen / Once in a lifetime-pony

 

Bron: EquiTime december:

Fenomenen bestaan! Heel af en toe kom je ze tegen. Of komen ze op je pad. Joe de la Grivardry, zoon van Aston du Langwater uit de Connemara-merrie Maeva de Flotte is zo’n fenomeen. Hoeft niet te verwonderen trouwens. Wie verder graaft in de stamboom van de door Damien Ribaucourt gefokte pony, stuit op het prestatiebloed van Conor Mac Nessa langs vaderszijde en dat van Viking de la Dive aan moederszijde. Conor Mac Nessa die zelf internationale sportprestaties op zijn naam heeft staan, is ook de vader van die andere fenomenen als Goliath van de Groenweg, Heros van de Groenweg, Landgraf van de Groenweg en Aston du Langwater.  

De schimmel meet 143 centimeter. Daarmee behoort hij niet tot de grootste zijner soortgenoten, zijn hart en zijn prestaties zijn dat wel. Mega! Joe de la Grivardry werd vice-nationaal en provinciaal LRV Kampioen D-Midden (5x) met Eline De Ridder. Hij heeft met Eline drie Belgische titels Eventing op zijn indrukwekkende palmares. Eline reed elf internationale eventingwedstrijden met Joe. Ze won er één. Samen waren ze goed voor drie Europese Kampioenschappen en een top tien plaats. De pony kwam in 2018 op stal en in augustus nam Eline afscheid van haar lieveling en ging hij naar zijn nieuwe ruiter. De herinnering aan Joe de la Grivardry tovert nog altijd een brede glimlach op het gezicht van Eline.

 

Startbox

Eline De Ridder: Joe trok jaren voor we hem kochten al onze aandacht. We zagen hem voor het eerst op Eventing Tongeren met zijn toen nog jonge amazone Bo Goeman. Toen was het al geen makkelijke opdracht om Joe in de startbox te krijgen, maar éénmaal de start gegeven, was hij één en al vechtlust en liet hij zijn cross-capaciteiten ten volle zien. Daar hebben we de eerste contacten met de familie Goeman gelegd. Het werd een echt succesverhaal voor Bo en Joe met een selectie voor het EK Eventing als ultieme beloning. Na dat EK in Bishop Burton, mocht ik de teugels overnemen. Mijn eerste kennismaking met een Connemarapony, tot dan was dat een onbekend stamboek voor ons.

 

Leeuw

Eline: Thuis was Joe een rustige lieve pony. Een beginneling zou perfect met hem kunnen rijden. Op wedstrijd veranderde hij in een ‘leeuw’. Thuis konden we altijd netjes onze dressuurproef oefenen, maar eens op wedstrijd was hij heel voorwaarts. De jaren hebben ons geleerd hoe we hiermee moesten omgaan… (glimlach). En er moest altijd iemand mee om Joe naar de startbox te begeleiden… (lacht opnieuw). Maar in de cross gaf hij mij altijd een fantastisch gevoel. Zijn kleine gestalte compenseerde hij mateloos met zijn instelling. Ook in de jumping sprong hij, mede dankzij zijn wilskracht en zijn hele goede techniek, heel veel foutloze parcoursen.

 

Leermeester

Eline: Hij is nu 18 jaar en is jaren succesvol geweest in de topsport. Na het EK is hij naar een nieuwe familie verhuisd. Hij gaat onder de vlag van LRV Opwijk nog jaren genieten van springen en dressuur. De ideale leermeester voor heel veel ruitertjes. Joe is een ‘once in a lifetime-pony’ die iedereen in zijn stal zou willen.

 

Interview met Sophie Ribaucourt, moeder van de fokker Damien Ribaucourt

 

Joe is dus in 2005 geboren bij een echte paardenfamilie, de familie Ribaucourt in Malmedy. De ouders hebben er nog steeds een prachtige privé-manege, Haras de Bernister, maar ook hun drie zonen zijn nog steeds actief in het wereldje, vooral dan in het opleren van jonge paarden op een paardvriendelijke manier.

 

Ikzelf leerde destijds paardrijden bij de Gravin De Germiny, die pony's fokte in België en Frankrijk. Toen ik 20 jaar later een goede pony zocht, stelde ze me voor om Maeva te kopen, de uiteindelijke moeder van Joe. Ze was toen 18 maanden oud.

Enkele jaren later stopte de Gravin met fokken en kocht ik tevens de ouders van Maeva, Viking de la Dive en Ultra de la Flotte. Maeva heeft verschillende veulens gegeven, maar van alle veulens was Joe de enige die ook wedstrijd heeft gelopen. Maar de kinderen Ribaucourt werden groot en omdat Joe al zijn aanleg voor eventing had getoond, verhuisde hij naar Martine Beuken in Theux die een geschikte koper voor hem vond.

 

Joe heeft dus niet veel jaren bij de Ribaucourts gestaan, maar kreeg daar wel een hele interessante basis voor zijn verdere carrière. In 2004 leerde de familie Ribaucourt Andy Booth kennen, de bedenker van de Cursus Horseman Science, een ethologische manier van omgaan met paarden. De drie zonen volgenden tal van stages en werden heel bedreven in deze methode. Zo reed Mathieu onder andere 1m20-jumpings zonder hoofdstel, met enkel een riem rond de hals. Dat belette hem niet om vaak in de barrage te komen en zelfs overwinningen te boeken! Joe werd op die paardvriendelijke manier opgeleerd.

 

Vandaag zijn nog alle drie de zonen van de familie Ribaucourt actief in het opleren van paarden. Ook professionele fokkerijen doen een beroep op hen, Haras de Hus, Van Impe, K-Stables in Luxemburg, La Silla in Mexico,... en hun bevinding is dat ze vervolgens zes maanden tijd in het opleiden hebben gewonnen!

 

Interesse in EquiTime? Vraag hier uw abonnement aan!

(gratis voor BWP-leden)

 

Tekst; Kris Van Steen, Birgit Schulpzand

Foto: Dirk Caremans

 

Joe de la Grivardry De Ridder